Nitrix.sk | Kreatin | Doplnky výživy | Cviky | Proteíny | MuscleTech | Scitec | Gaspari | Musclemaker | Optimum Nutrition | Dymatize | BSN | Megabol | Nutrex
 Tričká | Eroticke pomocky a afrodiziaká v top sexshope. Najrýchlejšia sex poradna online. | Váš odkaz tu za 3.6 € » | Doplnky výživy RN doplnky dostupné pre každého | Hardstreet Shop

Základné pojmy

Debata týkajúca sa tréningu a cvikov na jednotlivé svalové partie.

Moderátori: KukoNr, Odin

Základné pojmy

Poslaťod Odin » Pia Máj 29, 2009 10:26 pm

Základné pojmy

Opakovanie -vykonanie pohybu po určitej dráhe danej technikou cviku (napr. upaženie- predpaženie)

Séria-niekoľko po sebe idúcich opakovaní bez odpočinku

Objem tréningu-kvantita tréningovej záťaže, počty sérií, cvikov .... Udáva sa v nazdvýhaných Kg, nabehaných km, atd ... Na cvičenie v posilňovni sa užíva vzorca a (počet serií) xb (počet opakovaní) xc (váha činky v kg) = celkový objem práce pre určitý cvik / tr.jednotku / obdobie

Intenzita tréningu- kvalita tréningovej záťaže, rýchlosť behu, váha činky ... Intenzita zaťaženia sa v silových športoch určuje ako percento z maximálneho výkonu na jedno opakovanie na danom cviku. Napríklad preto mám odzkusane, že na cviku bench press zvládnem na jedno opakovanie maximálne 135kg. Potom je mojich 100% rovne 135kg. Pri tréningu mám na cinke naložen rovnakých 100kg a potom je táto intenzita vyjadrená 74%. Vďaka presnej dokumentacii v percentách sme schopní dopredu plánovať celý tréningový cyklus a jeho náplň. Môžete sa tiež stretnúť s výkladom intenzity ako vykonaná práca / čas. Tento pojem má síce zmysel, ale nie je tak dôležitý a používaný v silových športoch ako vyššie uvedená definícia.

Frekvencia-frekvencia tréningového procesu, počet tréningových dní, stimulov za určitú dobu (precvičenie jednej partie 2x týždenne vs. Precvičenie partie 4x týždenne)

Viacklbové cviky tzv základné-technika cviku umožnuje zapojiť veľké množstvo svalov, pohyb sa uskutočňuje cez viac kĺbov a je prirodzenejšie ako izolované cviky

Jednoklbové cviky tzv izolované-cvik umožňuje zapojiť určitú svalovú partiu, nie je tak prirodzený ako viacklbový cvik

Periodizácia tréningu-určitý systém skladby tréningových jednotiek, tréningového obdobia

Hypertrofia -zmohutnenie (zväčšenie) svalu, nedochádza k rozmnožovaniu svalových vlákien, len narastá ich veľkosť

Hyperplázia-rozmnožovanie počtu svalových vlákien. Predpokladá sa, že k tomuto javu dochádza predovšetkým vplyvom anabolických steroidov, alebo tréningom v dlhodobom časovom rozpätí (roky)

Proteosyntéza-proces pri ktorom dochádza k novotvorby / obnove niektorých častí bunky (napríklad zväčšovanie objemu svalových vlákien)

Tenzie, kontrakcie-svalové napätie

Zdroj:
Literatura:
Výkon a trénink ve sportu, Dovalil a spol., Olympia 2002
(osvalech.cz)
My life is gym, my home is http://doplnky-fitness.sk !
Obrázok užívateľa
Odin
Administrátor
Administrátor

Obrázky: 52
Kredit: 28

E-shop s doplnkami vivy

Poslaťod Marshall » Pon Aug 10, 2009 3:32 pm

moholby si tu pridat take veci ako powerlifter a tak...
Obrázok užívateľa
Marshall
Mierne pokročilý
Mierne pokročilý

Kredit: 1

Poslaťod thunderh4wk » Pon Aug 10, 2009 9:59 pm

o com tocis marshall??
Obrázok užívateľa
thunderh4wk
V žilách mu koluje NITRIX

Kredit: 0

Poslaťod Marshall » Uto Aug 11, 2009 10:15 pm

ty sa ani neozyvaj
Obrázok užívateľa
Marshall
Mierne pokročilý
Mierne pokročilý

Poslaťod Marshall » Str Aug 12, 2009 10:43 am

iba si myslim,ze by odin mohol pridat aj taketo cudzie slovicka a nei len tieto zakladne pojmy z kulturistiky a ty tu hned vyskakujes...
Obrázok užívateľa
Marshall
Mierne pokročilý
Mierne pokročilý

Poslaťod thunderh4wk » Str Aug 12, 2009 3:05 pm

cize ty nemas ani ponatie kto je to powerlifter?
Obrázok užívateľa
thunderh4wk

Poslaťod Marshall » Str Aug 12, 2009 7:28 pm

neboj sa...viem co to znamena...ale myslim si,ze taketo vyrazy tu treba vypisat....
Obrázok užívateľa
Marshall
Mierne pokročilý
Mierne pokročilý

Poslaťod Violator » Str Aug 12, 2009 8:02 pm

Powerlifter je clovek ktoremu velmi nezalezi na dokonalom tele, vacsinou su to velke vypasene prasata ktore dvihaju nad hlavu 400kil a viac a to je aj ciel ich uspechu.Samozrejme, aj powerlifter moze byt pekne vypracovany, ale su to vazne ojedinele pripady.
Obrazkovy priklad:
Obrázok
Jeff Levis

Kulturista, naopak, nedba na extremne vahy, ale zaujima sa o svoje svaly s co najmensim mnozstvom tuku.
Obrazkovy priklad:
Obrázok
Arnold Schwarzenegger
Obrázok užívateľa
Violator
Mierne pokročilý
Mierne pokročilý

Poslaťod trancerider » Str Aug 12, 2009 8:05 pm

tak toto si zabil :lol: ale mas pravdu,ja len :lol:
Obrázok
Obrázok
hearing the music is just like seeing the colors of trance and feeling the power of acid.
Obrázok užívateľa
trancerider
Moderátor
Moderátor

Poslaťod Sabre » Str Aug 12, 2009 8:12 pm

Violator píše:Powerlifter je clovek ktoremu velmi nezalezi na dokonalom tele, vacsinou su to velke vypasene prasata ktore dvihaju nad hlavu 400kil a viac a to je aj ciel ich uspechu.Samozrejme, aj powerlifter moze byt pekne vypracovany, ale su to vazne ojedinele pripady.
Obrazkovy priklad:
Obrázok
Jeff Levis

Kulturista, naopak, nedba na extremne vahy, ale zaujima sa o svoje svaly s co najmensim mnozstvom tuku.
Obrazkovy priklad:
Obrázok
Arnold Schwarzenegger

Si sa v tomto odrbal... ja som lifter a nesom vypaseny... a tim lifterom co mas na obrazku si to vazne prehnal napr taky sergei oleolenko co bol v tt na mrtvom tahu je objemovy ma okolo 130-140kg hej ale je dost vysoky a nevyzera jak hento prasa na obrazku a tych 400kg taha hej. s tim powerlifterom si prehnal su tam vahove kategorie a poviem ti chalani co su do 110my abo do 125kg maju casto x lepsie vykony ako 140kilovy napr aj oleg co bol v tt bol v kategorii do 90kg a je..... 301na prsa...
BOLA TO SKORO SUPER BIAC AJ KED SCELA IBA DO RICI A NIJAK INAC !!!
Obrázok užívateľa
Sabre
Moderátor
Moderátor

Poslaťod Violator » Str Aug 12, 2009 8:16 pm

neber si to osobne , ale musis uznat ze to je tak...nikto nepovedal ze si vypaseny, ved som napisal ze su vynimky, a z 90 percent su to ti, ktori sa chcu zmestit do mensich kategorii...ale to su drobnosti mne islo o to vystinut podstatu :wink:
Obrázok užívateľa
Violator
Mierne pokročilý
Mierne pokročilý

Poslaťod Sabre » Str Aug 12, 2009 8:25 pm

Violator píše:neber si to osobne , ale musis uznat ze to je tak...nikto nepovedal ze si vypaseny, ved som napisal ze su vynimky, a z 90 percent su to ti, ktori sa chcu zmestit do mensich kategorii...ale to su drobnosti mne islo o to vystinut podstatu :wink:

Podstata je ta ze u kulturistu ide o masivnu svalovu hmotu ktora je co sa tyka tuku na minimalnych hodnotach cca 4percent telesnej hmotnosti tvori tuk... dalej ide o odvodnenie taktiez o simetriu vela chalanov sa dost v tom ojebe ze sa vysekaju a zistia ze su nesimetricky dalej ide o pozovanie zostavu atd... kdezto u liftera ide o silu a nie o vyzor ide tam o technicky spravne 1opakovanie s tasku vahu a dalej je tam aj zasadny rozidel v stravovany a co sa tyka co je horsie tak pre telo je horsia kulturistika pretoze sype sa v oboch sportoch dobre... ale v kulturistike diety... do teho sypka a este ked sa odvodnujes... je to vazne sila a dojebavanie tela lebo ked sype treba dodavat vodu a filtrovat oblicky a ece sa tam aj odvnodnujes asi tak... preto ked ide niekto z liftingu kde sa riadne sype sa hovori ze z mlaky rovno do kaluze vies... lifting dojebava ale kulturistika raz tolko
Obrázok užívateľa
Sabre
Moderátor
Moderátor

Poslaťod Violator » Str Aug 12, 2009 8:28 pm

a co som akoze v tom clanku napisal? sa nad tym skus zamysliet este
...a kulturistika nemusi dojebavat, pokial ides cisto
Obrázok užívateľa
Violator
Mierne pokročilý
Mierne pokročilý

Poslaťod Sabre » Str Aug 12, 2009 8:31 pm

Violator píše:a co som akoze v tom clanku napisal? sa nad tym skus zamysliet este
...a kulturistika nemusi dojebavat, pokial ides cisto

Scul si to zaklincoval:D kulturista sa neda ist cisto:D ked chces ist cisto na kulturistiku ani nemusis chodit:D
Obrázok užívateľa
Sabre
Moderátor
Moderátor

Poslaťod Violator » Str Aug 12, 2009 8:41 pm

jasne, ty si priklad cisteho slovaka co si mysli ze bez steroidov sa neda...kamarade neviem, com by som nemohol ist ako kulturista cisto, absolutne tomu nechapem...
nepovedal som ze chcem ist na mr.olympia vyhrat titul, samozrejme ze tam sa sype, ale to ako mi chces povedat ze clovek co nejde sutazne nemoze byt kulturista?
a uz moc odbocujeme, chlapec sa pytal na lifterov, tak som o tom nieco napisal, ked sa ti nelubi , priloz ruku k dielu a hod neco zajimave aj ty, nie len pcovat (aj ked od zaujateho liftera sa ine cakat neda), ja si myslim ze som podstatu vystihol
Obrázok užívateľa
Violator
Mierne pokročilý
Mierne pokročilý

Ďalší

Späť na Tréning

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Bing [Bot] a 1 hosť

ODKAZY:

| Musclemaker - Original Streetwear | Predaj automobilov, AUTOBAZAR | E-shop doplnky-fitness.sk | Nitrix.sk | Kreatín monohydrát web | Pomoc študentom TF Nitra | Doplnky výživy |
Doplnky výživy MEGABOL | Doplnky výživy a bodybuilding magazín |Posilování, kulturistika a fitness | Slevy | fitness models babes | Autoprislusenstvo , Parkovacie senzory , Autoalarmy keetec , Centralne zamykanie kontaktné šošovky s darčeky.

Bambusová móda - bambusové oblečení, které si díky jeho skvělým vlastnostem zamilujete

bsnstore doplnky-fitnes doplnky-fitness.com  doplnky-fitness.eu doplnky-rockgym.cz  doplnky-usa doplnkyfitnes.sk gamesfull kulturistika-fitness narodniar.sk