od Odin » Sob Feb 21, 2009 9:26 am
Tréning doma
Vonku je zima, telocvičňa nie je, čo teraz? Určite sa nájdu mnohí, ktorí cez zimu odložia tréning a povedia si, že začnú na jar. Jednu zimu som tak urobil aj ja a myslel som že na jar sa do toho v pohode vrátim. Keď som však začal, cítil som sa ako totálna lama a musel som v podstate začať odznova. Vždy sa ale nájde nejaké alternatívne riešenie, ktoré vás môže udržať vo forme. Zimné obdobie je výborné na zvýšenie kondície a sily. Prípadne na nabratí nejakej tej svalovej hmoty a estetického vykrášlenia tela. Problémom by sa mohol zdať obmedzený priestor na trénovanie a pritom stačí tak málo. Trénovať sa dá hoci aj v bytovke.
Stretchingové cvičenia sú samozrejmosťou a preto sa k ním nebudem vyjadrovať. Zameriam sa hlavne na posilňovacie cvičenia a taktiež kondičné.
Posilňovacie cvičenia:
1. Kliky – slúžia nám na posilnenie prsného svalstva a rúk taktiež si myslím že sú dobré aj na zvýšenie kondície. Vždy sa dá pri nich dobre zapotiť. Takže po rozcvičke začíname základným klikom na rozohriatie. Nohy sú vystreté a držíme ich spolu. Ruky mierne od seba a ideme na to... (20-krát) Pokračujeme širokým klikom: nohy tak ako v predchádzajúcom no ruky sú poriadne od seba ( 20-krát) Ľudia, ktorí nie sú na takéto veci zvyknutí budú už po tomto dosť vyčerpaní, preto nezabúdajte na neustály prísun tekutín. A teraz to trochu sťažíme budeme pokračovať klikom do strany. Nohy sú roztiahnuté, ruky sú mierne od seba. Pri pohybe smerom k zemi striedame pravú a ľavú stranu, pri zdvíhaní ide telo do stredu. (20-krát). Nakoniec ak ešte nemáte dosť nohy dáme na vyššiu úroveň ako ruky. (napr. nohy dáme na posteľ). Výškový klik(20-krát). Celkovo je to 80 klikov a niekoľko ml potu, čo je myslím si dosť aj pre pokročilých. Na to aby sme dosiahli čo najväčšiu efektivitu, treba hlavne cviky vykonávať správne a v primeranom tempe. Takže žiadne turbo rýchlosti, oči sledujú zem priamo, skvelé je ak sa napr. nosom jemne dotýkate zeme a nezabudnite na držanie tela.
2. Zhyby – Hrazdu nemá doma každý, ale ak použijete fantáziu dá sa vyrobiť stačí vám železná tyč medzi dverami a skriňou, alebo strom pred domom. Zhybmi posilňujeme chrbticu – to v prípade širokého úchopu. Ak dáte 10 zhybov tak rešpekt. (samozrejem po 3 série : D ) V prípade úzkeho úchopu posilňujeme bicepsy.
3. Ľah-sed- no neviem čo dodať 60-krát by malo bohato stačiť. Vynikajúce sú kombinácie do strán, alebo nejaké závažie na hrudi taktiež nič nepokazí.
4. Kliky na triceps- vezmeme si dve stoličky sadneme si na zem medzi ne a smelo do toho. 30-krát.
5. Drepy: 60-krát.
Myslím žeby to mohlo úplne stačiť, pamätajte že nerobíme zo seba kulturistov a sila a svalstvo sa dá nazbierať aj takýmto spôsobom. Naozaj činky potrebovať nebudeme, čím vlastne nestratíme potrebnú pružnosť a taktiež chôdza normálneho človeka mi príde krajšia ako chôdza nabúchaného robota. Ak vám ide veľmi o nabratie svalovej hmoty tak tomu treba samozrejme prispôsobiť stravovanie. Ideálne by boli 2g bielkovín/Kg hmotnosti tela. Samozrejme nezabúdať aj na ostatné zložky, ktorým sme sa venovali v článkoch o výžive.
Kondičné cvičenia:
Veľmi stručne: Beh po schodoch hore a dole až kým nebudete mať dosť + švihadlo hopsa hop.
Na záver si teda zopakujeme dávky námahy:
Klasický klik: 20-krát
Široký klik: 20-krát
Klik do strany: 20-krát
Výškový klik: 20-krát
Zhyby: 3×5 / 3×10
Ľah-sed: 60-krát
Tricepsové kliky: 30-krát
Drepy: 60-krát
Beh po schodoch: 10 minút
Švihadlo: 5 minút
Je všeobecne známe, že by nemali po sebe nasledovať dva dni posilňovania takže striedame posilňovacie cvičenia s kondičnými, pričom jeden deň v týždni je oddychový.
Veľa šťastia.
Pripravil: Ron