od Odin » Ned Mar 29, 2009 12:27 pm
Píšte si tréningový denník.: Zapíšte si každý tréning, každý cvik, každé opakovanie, vrátane všetkých zahrievacích sérií, ale aj poznámky typu: "hral som včera futbal, koleno stále ešte bolí. "Starý hovorí:" Ak sa nepoučíme z chýb z minulosti budeme ich stále opakovať . "Ak si budeme všetko zapisovať budeme vedieť čo funguje a naopak čo nie a kde sa môžem zraniť. Príklad: Nedávno som mal určité problémy ak som cvičil triceps. Tak som si teda našiel svoj tréningový denník z roku 1995 ,zistil som, že v jednom 8 týždňovom cykle som pridal 30 lb k môjmu maximu pre 5 opakovaní (5RM) na činku, keď som robil poslednú sériu bench s úzkym úchopom po tréningu prs, predtým než som triceps izoloval . Tušíte, koľko som pridal vo svojom ďalšom tréningu ?? Môj sparingpartner mal horšie výsledky , ale zase zaznamenal lepšie prírastky zo supersérií ,čiže na každého účinkuje niečo iné.
Buďte trpezliví.: Podľa môjho názoru je najkratší čas kedy môžte ohodnotiť tréning je 8 týždňov. Ak po dvoch týždňoch nevidíte žiadnu zmenu , možno vykonať niektoré drobné úpravy v tréningu. Ale dôležité je aby ste boli trpezliví . Väčšina z borcov plánuje tréning na 16 týždňov. Chce to čas budovať svaly. Dôležité je vykonávanie správne jednotlivých cvikov a výsledok sa určíte dostaví.
Krása je v detailoch.: Mnoho lifterských článkov popisuje náčrt celkovej štruktúry tréningu zvyčajne na úrovni jedného týždňa a ďalej na 8-16týždnový kalendár. Tieto články poväčšine popisujú zložité tréningové metódy. Skutočnosť je taká že jeden človek sa môže v tréningu topiť a naopak druhý zase nie. Detaily ako poradie cvikov, odpočinok medzi sériami , voľne dni , použité vybavenie ,toto všetko má na to vplyv. Sledujte tieto detaily ako dôležité konštanty vo svojom tréningu. Nenechajte ich stať za premennými , za je skrytý kľuč k vášmu úspechu .
Naslúchajte sami sebe. : Ak ste si už všimli, som presvedčený, že väčšina tréningových metód sú len pokusy pri načúvaní svojmu telu. Pri hľadaní článkov tréningov narazíte na tréningy iných ľudí. Nečakajte ale, že keď budete dodržiavať systém USAPL šampióna Raye Benemerita, privedie vás to k 700lb mŕtvemu ťahu . Môže to na vás mať úplne iné efekty, iné silné a slabé stránky, iný metabolizmus. Chce to čas pochopiť tieto materiály. Musíte sa prispôsobiť svojim podmienkam tréningu.
zdroj:http://www.deepsquatter.com/strength/archives/manrodt4.htm