od afa » Str Sep 22, 2010 7:20 pm
Fedor Vladimirovich Emelianenko sa narodil 28 septembra 1976 v Rusku. Je považovaný za najlepšieho bojovníka v MMA na svete, pretože z 30 tich zápasov, ktoré dobojoval prehral iba jeden (ten prehral po nutnosti odstúpiť proti vlastnej vôli kvôli roztrhnutému obočiu, ktoré si natrhol keď sám útočil na súpera pri zrážke hlavou).
Je to bojovník MMA (Mixed Martial Arts – Rôzne bojové umenia) a v súčasnosti je šampiónov v ťažkej váhe federácie WAMMA. Tiež je šampiónom ťažkej váhy vo federácii Pride, ktorá sa však dostala do problémov (bohužiaľ, lebo to bola najprestížnejšia federácia na svete) a preto Fedor prestúpil do inej federácie.
Životopis
Ako sme už spomínali, narodil sa v Rusku, presnejšie v meste Rubizhne, v Ukrajinskej časti Ruska, súčasti Ruskej federácie. Jeho rodina sa potom presťahovala do Begorodu v Rusku. Má aj brata Aleksandra, ktorý je tiež zápasníkom MMA (nie však takým úspešným).
Fedor skončil strednú školu v 1991 a neskôr slúžil v Ruskej armáde ako hasič. V roku 1999 sa zosobášil z jeho ženou Oksanou a v tom istom roku sa im narodila dcéra Masha. V roku 2006 sa Fedor rozviedol z Oksanou a vzal si svoju priateľku Marinu. S ňou sa mu narodila dcéra Vasilisa v roku 2007.
MMA
Fedorovo nadšenie pre bojové umenia začalo z Ruským Sambo a Judom. Jeho tréner si spomína, že Fedor bol fyzicky pomerne slabý a nemal veľký talent na zápasenie, no disponoval vytrvalosťou a veľkou túžbou.
Emelianenko získal oficiálne ocenenie „majster športu“ v Sambe a Džude v roku 1997 a stal sa súčasťou Ruského národného tímu po tom, čo získal bronzovnú medailu v roku 1998 na Ruskom šampionáte v Ďžude. Preto že „nemal žiadne peniaze“ (podľa vlastných slov) začal súťažiť v Sambo a MMA už vo veku 25 rokov.
Fedor Emelianenko trénuje 2 až 3 krát denne aby zlepšil svoje schopnosti. Používa jednoduché a základné tréningové metódy ako beh, skákanie cez švihadlo a posilňovanie. Jeho základnými cvikmi sú kliky, zhyby a brušáky. Denne beháva až dva krát 12-15 kilometrov, čo svedčí o jeho vysokom oddaní pre tréning.
V roku 2005 sa rozhodol zlepšiť svoje kopacie schopnosti, preto začal trénovať Muay Thai so známym kickboxerom Ernestom Hoostom v Holandsku.
V roku 2007 Fedor obhájil svoj titul v Sambo a v roku 2009 opäť vyhral Ruský šampionát v Sambo.
Fedor Emelianenko v ringu v podstate nikdy neprehral. Jediná „prehra“ bola kontroverzným koncom zápasu s Tsuyoshi Kohsaka v roku 2000, kedy doktor prerušil zápas kvôli zraneniu Fedorovho obočia. Už som spomínal, že Fedor si ho natrhol pri útoku na súpera tým, že svojou hlavou narazil do jeho. Dokonca i jeho súper sa k tomuto vyjadril – mrzí ma to, bola to nehoda. Fedor odvtedy i dovtedy porazil mnoho skutočne výborných zápasníkov a nebol do dnešného dňa nikdy skutočne porazeným.
Federácia Pride
Emelianenko sa prvý krát predstavil v tejto prestížnej federácii v roku 2002 proti vyše 2 m vysokému Holanďanovi Semmy Schilt, ktorého porazil po rozhodnutí rozhodcov. Jeho ďalším protivníkom bol Heath Herring, ktorý bol považovaný za číslo jedna v najťažšej váhovej kategórii. Fedor bol braný za horšieho no v prvom kole dokázal že opak je pravdou.
Po týchto prvých, zahrievacích zápasoch došlo k zápasu s Antonioum Rodrigom Nogueirom, ktorého vyznavačom MMA netreba vôbec predstavovať. Je to víťaz niekoľkých titulov v ťažkej váhe z Brazílie. Aj toho Fedor porazil a stal sa tak druhým šampiónom v ťažkej váhe federácie Pride.
Fedor zápasil s viacerými zápasníkmi zvučných mien a všetkých porazil. V roku 2004 sa stretol z hviezdou UFC Markom Colemanom, ktorého porazil pákou na ruku už v 2. minúte. Kevina Randlemana porazil v druhom kole.
Veľmi pamätným je aj zápas s Mirkom „Cro Cop“ Filipovičom. Aj toho porazil Fedor, dokonca so zranením, ktoré mu bránilo poriadne zápasiť, čo Fedor priznal až po víťaznom zápase.
Fedor porazil i známeho zápasníka Mark Hunta v roku 2006. Porazil ho chvatom „kimura“ v 8 minúte a 16 sekunde zápasu.
Veľmi sledovaným bol zápas s Matt Lindladnom v roku 2007. Tento zápas sa konal v St. Petersburgu v Rusku a sledoval ho aj Ruský prezident Putin (bývalý džudista). Fedor vyhral chvatom – pákou na ruku už v druhej minúte 1. kola.
Fanúšikovia Fedora i celý svet MMA napäto očakával, ako skončia rokovania, ktoré mali viesť k Fedorovmu štartu v UFC, kde mal bojovať zo šampiónom Randy Catourom. Bohužiaľ sa však nedospelo k vzájomnej dohode a tieto zápasy sa nikdy neuskutočnili.
Fedor Emielianenko sa stretol v ringu i z Timom Sylviom, ďalšou hviezdou MMA, ktorého porazil opäť v prvom kole, dokonca po 36 sekundách!
V ďalšom zápase bojoval z veľmi známym bojovníkom Andrejom Arlovskim v roku 2009. Po tom, čo Arlovski zaútočil s rozbehu a výskoku Fedor opätoval útok a knokautoval Arlovského už po 3 minútach 14 sekundách prvého kola.
Rozhovor:
O: Ako si sa dostal k zápaseniu? Čo ťa priviedlo k tomuto športu?
Fedor: Keď som bol malý, mama mi povedala: „Prečo to neskúsiš“ (mala na mysli bojové umenia). A ja som skúsil a páčilo sa mi to. Rástol som a rástol každým rokom. Tak som sa dostal k Sambu a Judu a potom som vyskúšal aj MMA.
O: Ako si sa rozhodol prejsť s nácviku techník bojových umení na dráhu bojovníka v ringu?
Fedor: Potreboval som peniaze (smiech).
O: Ak by si nerobil MMA, čo iné by si robil?
Fedor: Asi by som stále robil Sambo a Judo. A asi trénoval mladších zápasníkov.
O: Vladimír Putin sa občas ukáže na tvojich zápasom a myšlienka, že president ukazuje podporu zápasníkovi je dosť cudzia Americkej mentalite. Hovorili ste s Putinom?
Fedor: Putin ma raz navštívil po zápase. Náš prezident je veľmi športovo založený a pozorne sleduje Ruský šport. Trochu sme sa porozprávali.
O: Okrem prípravy na zápasy, čo ešte robíš v období medzi nimi?
Fedor: Pripravujem dva turnaje v Sambo. Okrem toho trávim čas s rodinou.
O: Natočil si reklamu na oblečenie s Randy Cauturom. Hovorili ste spolu o možnom zápase?
Fedor: Iba sme sa fotili a natočili reklamu. Hovorili sme o rôznych veciach – o rodinách, pozvali sme sa navzájom domov. Randy mnoho hovoril o tom, ako raz trénoval v Rusku.
O: Randy sa jasne vyjadril, že posledný človek, ktorý zostal na jeho zozname s ktorým by chcel zápasiť si ty. Ak sa to nikdy nestane, nebudeš to ľutovať?
Fedor: Ak sa to nestane, tak sa to nestane. Ale myslím, že sa to stane, lebo to každý chce.
O: Kto si myslíš že to chce najviac? Ty, Randy alebo fanúšikovia?
Fedor: Fanúšikovia.
O: Čo by pre teba znamenal taký zápas?
Fedor: Ak by som vyhral, bol by to jeden z najväčších zápasov v histórii.
O: Okrem Coutura, koho by si chcel vyzvať na zápas?
Fedor: (smiech) Neviem, kto by iný by chcel so mnou zápasiť.
O: Rozmýšľal si niekedy zhodiť do nižšej kategórie a vyzvať niekoho odtiaľ?
Fedor: Nad tým som nikdy neuvažoval lebo sa cítim dobre kde som teraz. A musel by som veľa dietovať, čo nemám rád (smiech)
O: Mal si zápas s Hong Man Choi, (210 cm, 160 kg)jedným z najvyšších zápasníkov v MMA. Aké zmeny si urobil v príprave na tohto zápasníka?
Fedor: Nič som nezmenil. So svojim trénerom sme zvolili stratégiu, keď sme ho videli v televízii. Potom sme sa snažili podchytiť niektoré jeho pohyby a akcie.
Sú tam chyby niektoré a doplním aktuálnu štatistiku.
Total 35
Wins 32
By knockout 8
By submission 16
By decision 7
Losses 2
By knockout 1
By submission 1
No contests 1
Je NAJ!!!