od Odin » Pon Mar 16, 2009 3:24 pm
Ako je to možné?
Ako iste vieme, ľudské telo využíva ako hlavný energetický zdroj sacharidy, ibaže keď využíva sacharidy, nevyužíva tuky. Avšak keď telo minie všetky cukry a nebude mať už čo spaľovať, začne spaľovať tuky a vlastné svalové vlákna, ibaže v dosť mrzkom pomere 40:60, čiže nám ubudne počas diety viac svalov ako tukov a to predsa nechceme. Tomuto sa však dá ľahko zabrániť tým, že budeme papať veľa bielkovín, ale ešte viac tukov, naše telo sa dostane do silnej ketózy a začne spaľovať iba tuky, ibaže naše svaly sa dennodenne namáhajú a bez cukru sa nedokážu dôkladne zregenerovať, takže znich bude aj tak ubúdať..
Toto bola Atkinsovona dieta - Ketogénna dieta. Pokiaľ ma pamäť neklame, to veľké písmeno C v CKD znamená Cyklická, což v praxi znamená, že cyklujeme bezsacharidovú - NO CARB a cukrovacio napĺňaciu - CARB UP fázu.
Takže si to zhrňme:
No Carb je nato aby sme chudli, mal by trvať aspoň od pondelka do piatku.
Carb Up je nato aby sme natiahli čo najviac vody do svalov, mal by trvať od soboty do nedele večera.
Čo konzumujeme v No Carb fáze:
mäso všetkého druhu, syry, olej, vajcia, ... proste všetko čo v sebe má buď minimum, alebo žiadne sacharidy.
Zo zeleniny môžeme jesť akurát tak uhorky.. tie majú 3g cukrov na 100g.
Čo nesmieme žrať a brať v no carb fáze, alebo nás to vyhadzuje z ketózy.
Priveľa bielkovín, kofeín, efedrín, vitamín C, skrytý cukor (párky, paštiky). Pre tých ktorí sú mimo, pripomínam. Aj ryža, zemiaky, obilniny-chlieb, rožky sú cukry aj keď niesu sladké.
Čo konzumujeme v Carb Up fáze.
Teoreticky, prvých 12 hodín môžeme žrať čo chceme. Ale hneď po tréningu (k tomuto sa ešte dostaneme) musíme prijať čo najviac cukrov s vysokým GI (glykemicky index - čím vyšší, tým sa cukor skôr vstrebáva.) Najlepšie je spraviť si PTN (po treningový nápoj) v ktorom bude aspoň 50g maltodextrínu, alebo dextrózý - D-glukóza, glukopur (dostať ho v lekárňach, sem tam aj v jednote) v núdzovej situácii sa môže použiť aj Granko, poprípade normálny cukor.
Po PTN už do seba prášime musli tyčinky, tresku s rožkami, zemiaková kaša tiež nieje zlá voľba. Proste hocčo môžme zožrať.
Čo môžeme čakať od tejto diety.
Za 4 CKD fázy sa dá zhodiť cca od 5-15kg.
Počas diéty, keď budete v ketóze, budete zoslabnutí, bude vás pobolievať hlava a keďže mozog využíva ako energiu výlučne cukor, budete mať možno o pár koliesok menej, ale nieje to nič hrozného. Aj ja teraz idem túto dietu, som v ketóze a píšem tento článok (nešiel by som túto diétu v prípade toho, keď by som pracoval pre NASA).
Ludia na vás budú niekedy čumeť jak na blázna,alebo si budú myslieť že si znich strieľate. Pre nezaujatého človeka je totiž nepochopitelné, ako môžete chrúmať klobásku a čučať pri telke a pritom chudnúť.
Veľkou výhodou je, že nemáte hlad. Možno tak na konci týždňa chuť na sladké a oproti sach. vlnám je to pohodáreň. Pri nich makáte jak sprostí a stále nič a pri CKD si pohodlne lebedíte, nič nerobíte, občas do seba natlačíte nejaké to mäsko a už po 3ch dňoch je vidieť výsledky.
Čo by sme si mali pripraviť ak chceme ísť túto diétu.
Pôjdeme do lekárne a zakúpime si papieriky na meranie ketónov v moči - DIAPHAN, HEPTAPHAN, PENTAPHAN,...vyrába ich česká firma PLIVA a stoja od 150-250skk.
Tieto papieriky budeme používať na meranie stupňa ketózy, ale merajú aj iné veci, napríklad cukor v moči. Ten cukor si zmeriame ešte pred začatím diety aby sme niečo nepokazili. Takže vyberieme papierik, ocikáme papierik, porovnáme papierik a ak bude políčko GLUKÓZY zelené, a nie sme po kúre s kreatínom, alebo niesme odvodnený, sme diabetik..
A diabetici by mali na túto dietu zabudnúť. Ľudia ktorí sú DIABETICI - majú diabetes. Keby ste mali cukrovku, tak by pri hypoglykémii u vás došlo ku KETOACIDÓZE - tuk by sa začal vylučovať do krvi a mohlo by dôjsť k smrti. Takéto riziko je však u zdravého človeka prakticky nulové.
Týmto náš nákup v lekárni neskončil.
Kúpime ešte vlákninu. Tú treba dávať stredu, alebo štvrtok, aby nás pohlo a mohli sme sa dobre vykakať... (keď si ju nekúpite nesťažujte sa, že sa vám nedá vysrať). cca 100skk
Ďalej kúpime maltodextrín, alebo glukopur za cca 150skk aby sme mali čím nacukrovať. A to by bolo asi všetko.
aaa zabudol som.. Moč musíme merať ráno, vtedy je najčistejší. Ale odporúčal by som papieriky nastrihať na polovice a merať prvý týždeň po hodinu a pol po každom jedle, či nás to náhodov nevyhodilo z ketózy.
Tak a poďme už nato.
Tréningy budeme mať 3 anaeróbne a rozdelíme ich dva na začiatok No Carb fázy a jeden na začiatok Carb Up fázy.
No Carb tréningy v pondelok a utorok budú tvrdé a sú určené na vyčerpanie glykogénu vo svaloch. Môžme to spraviť aj tak, že v nedelu od obeda už nebudeme jesť, pondelok ráno dáme vrchnú časť tela a poobede dáme tvrdý tréning nôh a s najväčšou pravdepodobnosťou už v utorok ráno budeme v slabej ketóze.
Robiť počas diety aerobku sa nevyplaca, dochadza tým k strate svalovej hmoty. Tak isto silové cvičenie nemá význam. V diete svaly tak či tak nenaberieme.
Carb Up tréning dáme buď na piatok večer, alebo na sobotu. Tréning by mal byť ľahký s váhami okolo 30% vášho osobného maxima a 12-15 opakovaní bez dopomoci. Po tomto tréningu sú svaly pripravené prijať čo najviac glykogénu, takže treba žrať a žrať a žrať, samozrejmä žíaden alkohol. Alkohol je silné diuretikum, ktoré by zapríčinilo odvodnenie a tým pádom by nám cez víkend nedorástli stratené objemy, což istotne nechceme. Asi sa budete cez víkend keď budete cukrovať cítiť ako medveď budete si myslieť, že ste nabrali všetok tuk naspeť.. bullshit. Aj v tukových bunkách je voda a tá sa vám odplaví, keď budete v ketóze, zato sa vám zdalo že ste schudli tak rýchlo. Potom keď sa vaše telo zavodní, tak sa bunky naplnia zase vodou.
Ľudské telo je stavané na približne 4 takéto fázy, čiže jeden mesiac. Potom už dieta stráca na účinku, máte brutálne spomalený metabolizmus, nemôžete slaninu a klobásy ani vidieť a pod...
Po diete je vhodné nasadiť na také 2 týždne ľahšie sacharidové vlny (500-200) aby ste nenabrali hneď naspäť to, čo ste schudli, poprípade by som odporučil tvrdšie trénovať, alebo si zohnať niečo na zrýchlenie metabolizmu (ECA, clenbuterol, ...)
AD1: Alkohol - počas No Carb fázy je v pohode, mňa ani pivo ani vodka z ketózy nevykopne. Vyvaroval by som sa však sladkým alkoholom ako je peprmintka, alebo víno. Skôr sa opijete.
AD2: Drogy - počas ketózy vám nebude amfetamíny (extáza,pervitín,...) nebudú fungovať tak, ako by mali (pocit totálneho vyfičania sa nedá dosiahnuť ani predávkovaním, navyše hrozí smrť). Dojazd bude dlhý.
AD3: AS - Ak chcete sypať počas CKD, tak by som odporučil propionát, stanozolol, oxandrolone. Ale aj tak by tých sypačiek asi bola škoda v diete. Lepšie by ich bolo dať po diete do objemu. (menej tukov, vačšia kvalita)
zdroj: (kulturistika.net, internet)
Čo nám sabotuje CKD?
Nedostatok tuku v potrave
Aby sme sa dostali do ketózy, nestačí len obmedziť sacharidy, ale je potrebný aj dostatočný prívod tukov v potrave. Hmotnostný pomer by se mal pohybovať v priemere 1-2g tuku na 1g bielkovín. Ak máte tuku nedostatok, treba to riešiť niekoľkými lyžicami oleja po každom jedle.
Nízka intenzita cvičenia na začiatku bezsacharidovej fázy
Na to aby sa telo dostalo do ketózy sa musia vyčerpať glykogénové rezervy v pečeni (játrech) a vo svaloch. Ak je tréning v prvých dvoch dňoch málo intenzívny, výsledkom bude, že sa do ketózy dostanete neskôr a teda stratíte viac svalovej hmoty.
Nepravidelná strava
CDK je diéta založená na úprave stravy a nie na hladovaní! Preto keď ste hladný, hneď choďte do chladničky a niečo malé zjedzte (samozrejme v primeranom množstve, aby ste diétu nepremenili na objemovku)! Ak totiž budete dlho bez jedla (ktoré obsahuje veľa tuku), klesne vám hladina mastných kyselín v krvi a pomaly naštartujete glukoneogenézu – teda začnete spaľovať svaly! Je výhodnejšie jesť menšie dávky a často, ako 3 väčšie jedlá denne!
Látky podobné sacharidom
To, že počas diéty sa nesmú prijímať sacharidy, vie asi každý, ale málokto si uvedomuje, že okrem samotných sacharidov sa nesmú prijímať ani látky, ktoré z metabolizmom sacharidov súvisia – teda látky ktoré vznikajú pri degradácii sacharidov, prípadne sa na sacharidy môžu premeniť. Patrí tu napríklad kyselina citrónová, ktorá sa môže vo veľkom množstve nachádzať v rôznych nápojoch a u niektorých ľudí môže aj relatívne malé množstvo spôsobiť zníženie ketózy. Taktiež glycerol (glycerín) používaný aj ako sladidlo má k sacharidom veľmi blízko.
Skryté sacharidy
Treba si uvedomiť, že sacharidy sa nachádzajú aj tam, kde by ste ich nečakali: Pozreli ste sa, koľko cukru obsahuje váš multivitamínový nápoj? Koľko sacharidov obsahuje konzerva tuniaka v zeleninovej omáčke prípadne kuracia čína? Prípadne koľko sacharidov je v proteínovom suplemente, ktorý ste si dali po tréningu? Ak máte problémy z nízkou hladinou ketózy, problém môže byť práve v podobných jedlách, nápojoch a suplementoch.
Príliš veľa bielkovín
Bielkoviny sa skladajú z aminokyselín a väčšina aminokyselín sa dokáže premeniť na niektorú z látok sacharidového matabolizmu. Preto je potrebné prijímať len toľko bielkovín, koľko je nevyhnutne potrebných na to, aby sme šetrili svalovú hmotu. Ak ich je príliš veľa zvyšuje sa intenzita glukoneogenézy.
Stres
Pri strese sa vyplavujú stresové hormóny, ktoré sa zvyšujú intenzitu glukoneogenézy až tak výrazne, že v konečnom dôsledku vás dostanú z ketózy.
Kofeín
Zabudnite na kofeín! Ak chcete použiť nejaký stimulant alebo spaľovač, uistite sa, aby v ňom nebol kofeín, pretože kofeín sa podieľa na zvyšovaní intenzity glukoneogenézy a tým zvyšuje stratu svalovej hmoty počas cvičenie! Efedrín a clenbuterol (Spiropent) takýto účinok pravdepodobne nemajú.
Alkohol
Alkohol je pri tejto diéte dosť diskutabilný. Niekomu pohár vína urobí pred spaním dobre a nemá žiadny negatívny dôsledok na ketózu a u niekoho ketózu výrazne zníži. Ja osobne alkohol neodporúčam, aj keď uznávam, že niektorý ľudia môžu mať aj iné skúsenosti.
Samozrejme zoznam nie je ani zďaleka úplný, vymenoval som len najčastejšie chyby, ktorých sa ľudia pri tejto diéte dopúšťajú. Ak ste sa pre CKD rozhodli, tak Vám prajem pevnú vôľu a veľa stratených centimetrov okolo pása!
zdroj:http://kulturistika.ronnie.cz
Naposledy upravil
Odin dňa Pon Máj 11, 2009 1:40 pm, celkovo upravené 1