Ako pribrať? Ako nabrať svalovú hmotu? Ako rýchlo priberiem? Čo mám jesť keď chcem rýchlo pribrať...a kopec podobných otázok snáď pozná každý z nás.
Dá sa povedať, že všeobecne je to asi najčastejšia otázka začiatočníkov a v inom prípade aj pokročilejších jedincov ale to by bol trochu iný článok.
Čo si treba uvedomiť ?
Podľa mňa je to strašne jednoduché pribrať len veľa ľudí sa dopúšťa veľa chýb a preto sú v tom omyle, že pribrať sa nedá, respektíve je to ťažké a on nemôže a podobne hlúposti.
Inak je dokázané neexistuje organizmus, ktorý by nebol schopný pribrať (a vlastne ani schudnúť).
Je dôležité aby človek vedel čo konkrétne chce alebo čo očakáva od toho keď chce pribrať. Lebo je rozdiel keď chce pribrať jedinec ktorý ma sotva 50kg a jedinec ktorý ma 80 kg, tomu ťažšiemu určite nebude jedno čo priberie ale bude sa snažiť pribrať vo väčšine prípadov čo najčistejšiu svalovú hmotu (ale to je zase iná téma). V priberaní zohráva by som povedal dosť veľkú rolu psychika človeka. Ako? Jednoducho tak, že keď si budete stále namýšľať že nemôžete pribrať a že nepriberiete a že sa to nedá, tak to len budete privolávať a v mysli nevedome podporovať a ak poznáte zákon príťažlivosti tak to aj svojim spôsobom obrazne povedané privoláte a naozaj nepriberiete. Treba si stanoviť jasný ciel a robiť všetko tak ako sa to dá a nevyhovárať sa ako sa to nedá ! Inak to vlastne platí pri všetkom
Ako na to ?
Jednoducho povedané keď budete veľa jest, priberie. Nič nie je jednoduchšie ako pribrať, ja som dakedy mal podobný problém a nemohol som ani za svet pribrať, bol som hrozne chudý a mal som na úplnom začiatku sotva 57kg. Celé je to také jednoduché, že sa to dá zhruba zhrnúť do jednej vety. Ak chcete pribrať, musíte jesť, jesť a ešte raz jesť lebo inak to nejde. Proste prijem energie ktorú prijmete musí byť väčšia ako tú ktorú z tela vydáte nejakou aktivitou a vtedy bude tele prebytok energie a ta sa začne ukladať vo forme tukov a to bude mat za následok to, že človek začne priberať. Čiže na pribratie sú dobré hlavne sacharidové jedlá a sacharidové nápoje (Gainer) a bielkovinové jedlá a rôzne druhy proteínov ale tie skôr pre pokročilejších ktorý nepotrebujú pribrať za každú cenu moc do tuku, a preto by som začiatočníkom skôr odporúčal gainer ako proteín. Pri naberaní je všeobecne známe ak chce človek pribrať mal by prijať aspoň 2,5-3g bielkovín na 1kg hmotnosti a u sacharidov to je približné 8-10g/1kg niekde sa uvádza menej a niekde viacej sú to len orientačné hodnoty stačí ak sa budete držať približne tohto. Tu si zase treba uvedomiť, že začiatočníkom je výhodnejšie pribrať zo sacharidov ako z proteínu. Ale aj tak najdôležitejšou vecou celej problematiky je STRAVA! A to je asi problém väčšiny ľudí ktorý nevedia pribrať lebo sa dopúšťajú jednej veľkej zásadnej chyby ktorú snáď robil na začiatku každý z nás a tou je nedodržiavanie pravidelnej stravy a celkove zlé stravovacie návyky. Áno správne je to na 80-85% všetko o kvalitnej pravidelnej vyváženej strave. Uvediem príklad mám kamarátov ktorý sa stále sťažujú že nemôžu pribrať a pritom tvrdia veď mám aj gainer aj ho jem a sa ho potom spýtam akú ma stravu a on povie že veď jem dnes som zjedol 8 rožkov a 2 horalky.....a ja sa len usmejem a poviem no gainer ti nepomôže začni poriadne jesť a potom sa budeme ďalej rozprávať. Ďalším problémom je, že sa ľudia doslova prežierajú nejedia pravidelne ale pchajú do seba dobre že nie trojité porcie jedál a potom povedia veď jem poriadne tak ako je možné že nepriberám ? To je zle, treba jest menej ale často pekne si to rozložiť počas celého dňa aspoň na 4-5chodov porcie a správne rozdelenie živín pomer napr. pre 60 kg jedinca. BST 150/600/65 (bielkoviny/sacharidy/tuky) to by malo stačiť na priberanie. Doplnky výživy sa volajú preto tak lebo slúžia len na doplnenie stravy a to väčšina ľudí stále nevie pochopiť.
Moje odporúčanie je také, že kto nemôže pribrať tak prvom rade nech hľadá problém hlavne v jedálničku a nie za každú cenu v doplnkoch a v tréningu. Ďalej je treba sa zamyslieť nad tým, že nie je dobré priberať za každú cenu a hlavne nie sa prežierať lebo už také obžerstvo ma za následok aj zdravotne riziká a to už si myslím nemá ani nič spoločné so zdravým rozumom veď predsa toto je kulturistika a nie dáke sumo

Tu snáď môžem len na záver konštatovať, že ozaj platí spojenie „Ste to, čo jete „
(Autor: Odin)